Ajax-stadion “De Meer” – Amsterdam

1934-1996 – Ajax

In 1934 is Ajax uitgegroeid tot een nationale topclub en bij die status past een moderner en groter onderkomen dat het Houten Stadion dat Ajax tot dan bespeelt. Een paar honderd meter zuidoostwaars op de Middenweg wordt in 1934 het Ajax-stadion geopend dat in de volksmond al snel De Meer gaat heten.  Het is een typisch voetbalstadion met zittribribunes aan de lange zijden en staantribunes aan de korte. Opmerkelijk is de licht gekromde vorm van de tribunes om iedereen een goed zicht te geven en de karakteristieke huisjes in de hoeken van de tribunes.

De Meer is een knus en huiselijk stadion, maar eigenlijk ook al weer snel te klein voor de status van de club. Aanvankelijk zijn er 20.000 plaatsen, op het hoogtepunt bijna 30.000 en uiteindelijk door veiligheidsmaatregelen weer maximaal 20.000. Zeker als Ajax vanaf eind jaren zestig een toonaangevende club wordt in Europa past De Meer niet meer bij de grootte van de club. Voor belangrijke wedstrijden wijkt Ajax daarom vaak uit naar het Olympisch Stadion dat meer dan twee keer zoveel bezoekers kan herbergen.

Hoewel het in die tijd al lang niet meer het modernste stadion van het land is heeft De Meer in 1986 nog wel een primeur. Onder het dak van de hoofdtribune worden de eerste skyboxen van Nederland geopend. Het is dan al lang en breed duidelijk dat Ajax aan een groter en moderner onderkomen toe is, ook al omdat Ajax in de jaren tachtig structureel te maken krijgt met voetbalvandalisme en supportersproblemen. In 1996 verlaat Ajax De Meer, maar tot op de dag van vandaag denken de oudere fans nog regelmatig met weemoed terug aan de bijzonder sfeer in De Meer.

CC BY-Kadaster 2016