De Adelaarshorst – Deventer

1920-1971 – Go Ahead
Vanaf 1971 – Go Ahead Eagles

De successen van Go Ahead maken in 1920 een verhuizing noodzakelijk. Het terrein op de Ossenweerd biedt te weinig comfort en ruimte voor de grote schare fans, die de club (landskampioen in 1917) inmiddels heeft. Go Ahead verhuist naar een terrein aan de Veenweg, dichter bij de stad dan het terrein aan de overzijde van de IJssel. Pas later zou de ingang aan de Vetkampstraat komen en weer later (na de toevoeging Eagles in 1971) krijgt het stadion de naam Adelaarshorst.

Ook op de Veenweg is de toeloop door de aanhoudende successen vaak te groot voor het capaciteit van het terrein. In 1934 wordt er daarom een grotere hoofdtribune gebouwd. Pas in de jaren zestig volgt een nieuwe grote uitbreiding. De club is in de jaren veertig en vijftig niet meer de topclub van weleer, maar na de promotie naar de Eredivisie in 1963 is een uitbreiding en modernisering hoog nodig. Er kunnen dan ruim 20.000 toeschouwers in het stadion. Die zijn er ook als het Nederlands elftal in 1973 een uitwedstrijd (!) tegen IJsland speelt in de Adelaarshorst, de enige interland ooit in het stadion.

Net als veel andere oudere stadions neemt de capaciteit in de jaren tachtig en negentig zienderogen af als gevolg van veiligheidsmaatregelen. Na een fraaie renovatie in 2015 is het stadion echter weer helemaal bij de tijd, waarbij de authentieke “Engelse” sfeer van het stadion niet is aangetast. Daarmee is de Adelaarshorst één van de laatste klassieke stadions in het Nederlandse profvoetbal, mede door de ligging midden in een oude woonwijk van Deventer.

CC-BY Kadaster 2017