Vanaf 1916 – Sparta (Rotterdam)
1963-1967 – Xerxes
Geen stadion in Nederland is zo herkenbaar als Sparta-stadion “het Kasteel”, zoals het officieel heet. Dat is te danken aan het opmerkelijke hoofdgebouw, dat is gebaseerd op een kasteel en verwijst naar het middeleeuwse slot dat in de wijk Spangen heeft gestaan. Het Kasteel is het eerste clubstadion van Nederland, met volwaardige tribunes aan alle vier zijden van het stadion. Dat is nodig omdat de club in de achterliggende seizoenen vijf keer landskampioen is geworden en steeds meer toeschouwers trekt. Opmerkelijk genoeg duurt het daarna 43 jaar voordat Sparta weer eens landskampioen wordt.
Het stadion voorziet in een grote zittribune met 1.100 plaatsen, een staantribune achter het doel (de jongenstribune) en een houten tribune aan de andere lange zijde. Het markante hoofdgebouw met de kasteeltorens staat achter het andere doel. Hier worden – later dan gepland – aan weerszijden twee tribunes geplaatst. Als Sparta eind jaren vijftig weer grote successen viert wordt het stadion uitgebreid. In 1962 is de Schietribune gereed tegenover de hoofdtribune. Met ruim 10.000 plaatsen, verdeeld over twee lagen die achter elkaar worden geplaatst (het bovenste deel is daarbij overdekt) is de capaciteit gegroeid naar 32.000 plaatsen.
Een grote storm in 1990 zorgt voor forse schade aan de hoofdtribune en de Schietribune, waarbij een deel van het dak het begeeft. De tribunes worden vernieuwd, waarbij de oude Schietribune wordt gehalveerd. Sparta is inmiddels allang geen grootmacht meer en trekt vaak maar enkele duizenden fans. Het Kasteel is daardoor veel te groot geworden. De capaciteit komt na de aanpassingen uit op 13.500 plaatsen. In de jaren negentig lijkt het er enige tijd op dat Het Kasteel snel verleden tijd zal zijn. Excelsior en Sparta opteren voor een gezamenlijk nieuw stadion in de Alexanderpolder of zelfs in Capelle aan den IJssel, maar zo ver komt het niet. De club realiseert zich dat Het Kasteel en Spangen essentieel zijn voor het karakter van de club en er wordt gekozen voor een volledige verbouwing, waarbij alleen het hoofdgebouw behouden blijft. Het veld wordt een kwartslag gedraaid, waardoor het kasteelgebouw aan de lange zijde komt te staan en rondom worden nieuwe, moderne zittribunes gebouwd. Het nieuwe Kasteel heeft daardoor het beste van twee werelden in zich en inmiddels is het nieuwe stadion met zo’n 11.000 plaatsen vaak ook weer goed gevuld, ook al raakt Sparta na de realisatie van de nieuwbouw voor het eerst in de Eerste Divisie verzeild.
Tussen 1963 en 1966 deelt Sparta het Kasteel met Xerxes, de club die decennialang door Rotterdam dwaalt. In 1928 is het Kasteel het decor voor drie wedstrijden van het Nederlands elftal op de Olympische spelen.
CC-BY Kadaster 2016