(Nieuw) Galgenwaard – Utrecht

1938-1970 – DOS
1967-1970 – Velox
1970-1981 en vanaf 1982 – (Jong) FC Utrecht

In 1936 wordt als werkverschaffingsproject stadion Galgenwaard gebouwd (aanvankelijk ook bekend als Utrechts Stadion). Het is een stadion met een wielerbaan en een relatief bescheiden capaciteit van 10.000. Voor de vaste bespelers vanaf de opening – Hercules en DOS – is dat aanvankelijk voldoende. In het seizoen 1957-1958 is het tot dan bescheiden DOS plotseling titelkandidaat en is het stadion al snel te klein. Door het plaatsen van noodtribunes voor en op de wielerbaan kunnen 17.000 mensen DOS landskampioen zien worden. Als de wielerbaan steeds minder wordt gebruikt worden uiteindelijk vaste tribuneplaatsen bijgebouwd, waardoor de capaciteit uitkomt op 23.000. Hercules verlaat het stadion in 1967 en zij worden opgevolgd door Velox. In 1970 is de Galgenwaard het thuis voor de nieuwe fusieclub FC Utrecht.

In de jaren zeventig krijgt FC Utrecht als één van de eerste clubs in Nederland te maken met voetbalgeweld. Het oude stadion voldoet niet meer aan de veiligheidseisen, waardoor er plannen ontstaan voor de bouw van een nieuw stadion. Dat dat geen overbodige luxe is blijkt als na de laatste wedstrijd in het oude stadion de fans de sloop van het stadion alvast ter hand nemen. Tijdens het seizoen 1981-1982 wordt op dezelfde plek een nieuw stadion gebouwd, genaamd Nieuw Galgenwaard. Het is een stadion dat de trend zou zetten voor stadionbouw en vanaf de jaren negentig veel navolging krijgt. Comfort, gemak, geen hekken en ruimte voor bedrijven en kantoren zijn de elementen die destijds revolutionair zijn, maar inmiddels gemeengoed zijn geworden. Het stadion met vier losstaande tribunes en kantoren in de hoeken heeft aanvankelijk 20.000 plaatsen, maar na het ombouwen van de staanplaatsen naar zitplaatsen nog 15.000. Nieuw Galgenwaard is daarmee eind jaren tachtig de eerste club in Nederland met enkel zitplaatsen.

Door de wet van de remmende voorsprong is De Galgenwaard nog geen vijftien jaar na de opening alweer verouderd. Daarom volgt rond de eeuwwisseling een nieuwe grondige renovatie. Met de bestaande tribunes als basis worden de vier zijden vergroot en vernieuwd en de faciliteiten verbeterd. Een opvallende ronde dakconstructie maakt de facelift compleet. Het vernieuwde stadion, nu weer gewoon Galgenwaard geheten, heeft een capaciteit van bijna 25.000 plaatsen. Ook Jong FC Utrecht speelt in de eerste jaren dat het in de Eerste Divisie uitkomt doorgaans in de Galgenwaard, afgewisseld met sportpark De Westmaat van IJsselmeervogels.

CC-BY Kadaster 2016