Olympisch Stadion – Amsterdam

1928-1967 – Blauw Wit
1954-1958 – BVC Amsterdam
1958-1971 – DWS
1972-1980 – FC Amsterdam

Het Olympisch Stadion dat is gebouwd voor de Olympische Spelen van 1928 heeft in de loop der jaren veel verschillende bespelers gehad. Vanaf de opening is het door Jan Wils ontworpen stadion de vaste plek voor Blauw Wit dat overkomt uit het naastgelegen Nederlandsch Sportpark.

Mede als gevolg van de concurrentie van de Rotterdamse Kuip wordt het stadion in 1937 aan de korte zijden uitgebreid met een tweede ring, waardoor het stadion een aanzienlijk ander gezicht krijgt. Door deze uitbreiding is de capaciteit wel aanzienlijk uitgebreid van 38.000 tot ruim 64.000 plaatsen. Het Olympisch Stadion is daardoor ook lange tijd de aangewezen plek voor interlands, in totaal speelt Oranje er 77 wedstrijden.

Vanaf de introductie van het betaald voetbal krijgt het stadion naast Blauw Wit nieuwe bewoners. In 1954 de beroepsvoetbalclub (BVC) Amsterdam en later DWS. In 1972 fuseren Blauw Wit en DWS tot FC Amsterdam dat daarna de nieuwe vaste bespeler wordt. In de laatste jaren voor de fusie wijken Blauw Wit en DWS al een aantal jaren uit naar het bijveld, omdat het stadion veel te groot is geworden voor de tanende publieke belangstelling. Ook FC Amsterdam is allesbehalve een publieksmagneet en speelt vaak in een vrijwel leeg stadion. Vanaf 1980 wijkt ook FC Amsterdam daarom uit naar het bijveld. In de jaren daarna wordt het Olympisch Stadion vaak gebruikt voor belangrijke wedstrijden van Ajax, met name in Europees verband. In 1992 wint Ajax in het Olympisch Stadion de UEFA-Cup en de basis van de winst in de Champions League van 1995 is ook in “het Olympisch” gelegd.

Eind jaren negentig is het Olympisch Stadion volledig verbouwd, waarbij het oorspronkelijke karakter grotendeels in ere is hersteld. Daarbij zijn de tweede ring en de wielerbaan verwijderd en is de capaciteit teruggebracht tot 22.500. Heel af en toe wordt er nog een officiƫle voetbalwedstrijd gespeeld in het Olympisch Stadion. De bekerwedstrijd tussen JOS Watergraafsmeer en Ajax in 2014 is de voorlopig laatste.

CC-BY Kadaster 2016