Philips Stadion – Eindhoven

Vanaf 1921 – PSV

Weinig clubs zijn zo honkvast als PSV. Al voor de officiële oprichting in 1913 speelt het “Philips elftal” wedstrijden op het terrein aan de Frederiklaan. In de ruim honderd jaar dat PSV hier speelt heeft het Philips Stadion verschillende keren een totale gedaantewisseling ondergaan.

Na de bouw van de eerste tribune in 1916 zorgen de eerste sportieve successen vanaf de jaren twintig voor een noodzaak van een verdere uitbreiding, met name met staanplaatsen. Een nieuwe, grotere hoofdtribune vervangt in 1933 de oude en met betonnen staanplaatsen in een grote ring rondom het veld wordt de capaciteit verder vergroot. nadat in 1951 de hoofdtribune aanzienlijk vergroot is, volgt in de jaren zeventig een nieuwe complete metamorfose, waarbij nieuwe tribunes aan alle zijden dichter op het veld gebouwd worden.  De capaciteit komt daarmee op 27.000 plaatsen. Die zijn er uiteraard als PSV in 1978 met de UEFA Cup de eerste Europese hoofdprijs pakt.

Incidentele successen worden vanaf midden jaren tachtig ingewisseld voor de definitieve status van topclub en dat vraagt om een verdere uitbreiding van het stadion. Nadat eind jaren tachtig eerst de hoofdtribune weer flink wordt vergroot volgen vanaf 1992 de overige tribunes. Na deze laatste uitbreiding bestaat het gehele stadion uit twee lagen met een totale capaciteit van 35.000.

In 1971 spelen Luxemburg en Nederland voor het eerst een interland in het Philips Stadion. Sindsdien is het 32 keer het decor geweest voor een wedstrijd van Oranje.

CC-BY Kadaster 2017