Spanjaardslaan – Haarlem

1899-1932 – HFC
1946-1948 – Haarlem

Na een ‘verbanning’ naar Heemstede keert HFC in 1899 terug in Haarlem op een terrein aan de Spanjaardslaan tegen de Haarlemmerhout aan. Inmiddels speelt de club al bijna 120 jaar op deze locatie, want nog altijd is de Spanjaardslaan het thuis van de inmiddels Koninklijke HFC. Op het statige sportpark met zowel voetbal als cricketvelden (Rood en Wit) wordt in 1907 een eerste zittribune geplaatst. In 1912 wordt deze vervangen door een veel groter exemplaar met ruim 800 plaatsen. In 1974 legt een verwoestende brand deze tribune in de as. In 1907 en 1909 is de Spanjaardslaan twee keer het decor voor een interland: beide keren gaat het om de derby der lage landen.

Als het stadion van Haarlem wordt gevorderd en compleet gesloopt door de bezetter verleent HFC de noorderbuur een aantal jaren onderdak. Opvallend is het dat Haarlem juist aan de Spanjaardslaan het enige kampioenschap uit de clubhistorie behaalt, al worden de kampioenswedstrijden gespeeld in Heemstede en het Olympisch Stadion, vanwege de beperkte capaciteit op het HFC-terrein.

In 1932 neemt HFC definitief afscheid van het hoogste niveau, maar inmiddels schurkt de club tegen wil en dank weer aan tegen het profniveau. De Spanjaardslaan is heden ten dage eigenlijk vooral bekend van de traditionele nieuwjaarswedstrijd tussen HFC en de oud internationals. Door de groei van het ledental van HFC en de schaarse ruimte op het complex speelt Rood en Wit vanaf 2017 niet meer aan de Spanjaardslaan.

CC-BY Kadaster 2016