Stadion Feijenoord “De Kuip” – Rotterdam

1937-1974 – Feijenoord
Vanaf 1974 – Feyenoord
1945-1946 – Xerxes

1990-1991 – SVV

De Kuip, officiële naam “Stadion Feijenoord” is zonder twijfel het meest iconische stadion in de ruim honderd jaar dat in Nederland in stadions wordt gespeeld. In de eerste plaats is het natuurlijk het stadion van Feyenoord, maar daarnaast zijn in De Kuip veruit de meeste interlands gespeeld en is het gebruikt voor Europese finales én de finale van het EK in 2000.

Tussen de eerste plannen en de opening in 1937 is er al heel wat water door de Maas gestroomd. Begin jaren dertig is er al de wens om het te kleine onderkomen aan de Kromme Zandweg te vervangen. Dat het zo lang duurt heeft te maken met de omvang van het project  en alle organisatorische zaken die daar bij komen kijken. Zo is het stadion in 1936 al gereed, maar duurt het nog bijna een jaar voordat ook de infrastructuur rondom het stadion klaar is voor de opening. De Kuip heeft aanvankelijk 60.000 plaatsen, waarvan er 16.000 overdekt zijn. Door de aansluitende ovale tribunes, die uit twee lagen zijn opgebouwd is het stadion herkenbaar en karakteristiek. Jarenlang verandert het aanzicht van het stadion niet ingrijpend. Alleen noodzakelijke veiligheidsmaatregelen (in 1974 zorgen fans van Tottenham Hotspur bij de UEFA Cup-finale voor de eerste serieuze voetbalrellen in Nederland) hebben gezorgd voor meer hekwerk in het stadion en het sluiten van de tribunes aan het veld achter beide doelen.

Begin jaren negentig is De Kuip sterk verouderd. Bij de keuze tussen nieuwbouw en renovatie wordt gekozen voor dat laatste. Voor 120 miljoen (honderd (!) keer zo veel als de oorspronkelijke bouwkosten) krijgt het stadion een nieuw gezicht, zonder dat de sfeer verandert. De bruine kuipstoeltjes zijn vervangen door blauwe exemplaren, het hele stadion wordt rondom overkapt, de tribunes achter de doelen keren terug en de hoofdtribune met businessloges en -seats verhuist naar de andere lange zijde. De Kuip kan weer een hele poos mee.

Een kleine twintig jaar later begint de discussie echter van voren af aan. Het moderne voetbal vraagt om een stadion dat meer uit de exploitatie kan halen dan in De Kuip mogelijk is en mede daardoor doet de KNVB het stadion een tijd in de ban als locatie voor interlands. Aanvankelijk is de vraag of er een nieuwe renovatie moet plaatsvinden of dat nieuwbouw de beste optie is. Inmiddels lijkt de laatste de meest reële optie, waarbij is voorzien in een nieuwe Kuip, vlakbij de huidige locatie, maar pal aan de Maas. Voor het zover is blijft de Kuip nog even het epicentrum van Feyenoord.

Naast Feyenoord hebben ook Xerxes (1945-1946) en SVV (1990-1991) een seizoen in De Kuip gespeeld. met name bij die laatste levert dat dramatische plaatjes op van vrijwel lege tribunes. De SVV-fans hebben geen trek om vanuit Schiedam de reis naar Rotterdam-Zuid te maken en dus zijn er soms niet meer dan 300 toeschouwers in de immense Kuip.

CC-BY Kadaster 2016