Tilburgs Sportpark / Gemeentelijk Sportpark / Koning Willem II-stadion – Tilburg

1920-1923 en 1957-1971 – NOAD
Vanaf 1924 – Willem II

Op de plek waar nu het Koning Willem II-stadion staat wordt al sinds 1920 gevoetbald. Het stadion heeft sinds de opening wel twee keer een volledige metamorfose ondergaan. Stichting het Tilburgs Sportpark is de eerste eigenaar van het complex, dat vanaf de start onder meer NOAD en RKTVV als bespelers heeft. NOAD verlaat het terrein echter al na drie seizoenen, waardoor de stichting plotseling zonder zijn belangrijkste speler zit. Het lukt ze om Willem II – dat moet vertrekken van Koningshoeven – te strikken, zodat er vanaf 1924 weer een hoofdbespeler is. Het eerste sportpark heeft voornamelijk houten tribunes en deze zijn in de oorlog vrijwel allemaal gebruikt als stookmateriaal. Ook overige opstallen zijn ook zwaar verwaarloosd. In 1946 verkoopt de stichting het sportpark aan de gemeente Tilburg, dat er zoals gebruikelijk in de naoorlogse stadionbouw een multifunctioneel stadion van maakt met een sintelbaan en betonnen tribunes rondom. Bij de volledige heropbouw van het stadion wordt het veld ook enigszins gekanteld. In 1948 is de opening van het vernieuwde stadion dat nu Gemeentelijk Sportpark heet en 20.000 toeschouwers kan bevatten.

Na 1957 krijgt Willem II op deze plek gezelschap van NOAD dat het oude terrein aan de Industriestraat heeft moeten verlaten. NOAD kan echter niet aarden op de nieuwe plek en verlaat in 1971 definitief het betaald voetbal als één van de slachtoffers van de sanering.  Veel vernieuwingen ondergaat het stadion door de jaren niet, behoudens het overkappen van de lange zijde tegenover de hoofdtribune eind jaren tachtig.

Nadat Willem II in de jaren tachtig sportief en financieel moeilijke tijden kent, gaat het vanaf de jaren negentig weer crescendo. Er komt daardoor ook ruimte om het verouderde stadion te vernieuwen. Dat gebeurt door gaandeweg de oude tribunes geheel te vervangen door nieuwbouw. Ondertussen wordt het stadion gewoon gebruikt, al is lange tijd slechts een deel van de tribunes bruikbaar. Tussen 1992 en 1994 worden drie zijden volledig vernieuwd, waarna als laatste de hoofdtribune aan de beurt is. Op 31 mei 1995 is eindelijk de opening van het volledig vernieuwde stadion, dat opvalt door de golvende dakconstructie. Verder is het stadion een blauwdruk voor de vele nieuwbouw die in de jaren daarna nog zou volgen.

CC-BY Kadaster 2016