Toelichting

Clubpagina’s
Van alle clubs die minimaal één seizoen hebben gespeeld in de eerste klasse (1888-1955), hoofdklasse (1955-1956), eredivisie (1956-heden), eerste divisie (1956-heden), tweede divisie (1956-1971), NBVB-competitie (1954) en/of topklasse (2010-heden) is een clubpagina aanwezig.

In sommige gevallen hebben clubs onder verschillende namen in de competitie gespeeld. Indien een club nog steeds bestaat is de clubpagina gerubriceerd onder de huidige naam. Indien een club niet meer speelt in één van bovenstaande competities is de clubpagina te vinden onder de meest bekende/gangbare naam.

Bij een fusie ontstaat er een nieuwe club en is er dus een afzonderlijke clubpagina. Voorbeeld: GVAV valt onder FC Groningen, omdat er sprake is van een rechtstreekse voortzetting. FC Twente (fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedse Boys) is een nieuwe club. In enkele gevallen waarin een fusie in de praktijk een overname is, waarbij één van de fusiepartners dominant is (denk aan handhaving van clubkleuren en accommodatie) hebben wij ervoor gekozen de club als voortzetting van de (dominante) bestaande club te zien. Voorbeeld SVV/Dordrecht’90 als voortzetting van Dordrecht’90.

In het menu “zoeken op club” zijn alle clubnamen opgenomen zoals deze hebben bestaan. Voorbeeld: in de lijst zijn zowel AZ’67 als AZ opgenomen, beiden linken door naar de clubpagina van AZ. Als een club onder meerdere namen is uitgekomen, zijn deze opgesomd op de clubpagina. Voor de clubnamen hebben we als uitgangspunt genomen de naam  die in het dagelijks gebruik gangbaar is (geweest). Voorbeeld: AVC Vitesse en SBV Vitesse zijn niet afzonderlijk opgenomen, omdat de club in het algemeen spraak- en schrijfgebruik altijd – eenvoudigweg – Vitesse is genoemd.

Namen competities
De diverse competities hebben niet altijd dezelfde namen gehad. Om redenen van overzichtelijkheid hebben houden we één naam aan voor de betreffende competities. Sponsornamen gekoppeld aan de competities gebruiken wij ook niet.

Een overzicht van de competities die verschillende namen hebben gehad:

KNVB Beker
1898-1920 – Holdert Beker (naar de schenker van de prijs en bedenker van de bekercompetitie)
1920-1929 – NVB Beker
1929-1945 – Holdert Beker
1945-1994 – KNVB Beker
1994-2004 – Amstel Cup
2004-2005 – Gatorade Cup
2005-heden: KNVB Beker

Eredivisie
1956-1990 – Eredivisie
1990-1999 – PTT Telecompetitie
1999-2000 – KPN Telecompetitie
2000-2002 – KPN Eredivisie
2003-2005 – Holland Casino Eredivisie
2005-heden – Eredivisie

Eerste Divisie
1956-1990 – Eerste Divisie
1990-1996 – Toto Divisie
1996-2006 – Gouden Gids Divisie
2006-heden – Jupiler League

Doelsaldo en doelgemiddelde
Lange tijd is het doelgemiddelde (aantal doelpunten voor gedeeld door het aantal doelpunten tegen)leidend geweest voor de bepaling van de positie op de ranglijst bij een gelijk aantal punten. Pas met ingang van het seizoen 1970-1971 werd het doelsaldo (aantal doelpunten voor minus het aantal doelpunten tegen) de standaard. In de ranglijsten tot het seizoen 1969-1970 is daarom het doelgemiddelde opgenomen in de laatste kolom.

Clubs met dezelfde naam
Als er twee clubs zijn (geweest) met dezelfde naam is de plaatsnaam tussen haakjes toegevoegd in de eindstand om verwarring te voorkomen. Als door opheffingen, fusies of het structureel wegzakken van één van de clubs geen twijfel meer is over de clubnaam is de plaatsnaamtoevoeging weggelaten. Voorbeeld: de toevoeging Amsterdam achter Ajax is weggelaten, nadat de andere club met de naam Ajax – Leiden – ophield te bestaan door een fusie.
In het geval van VVA is er sprake van twee clubs met dezelfde naam, die bovendien beiden uit Amsterdam kwamen. Hier is de toevoeging (I) en (II) gebruikt om het onderscheid tussen beide clubs te maken.
Bij de KNVB Beker wordt hiervan afgeweken, omdat daar verwarring kan ontstaan met de aanduiding van het niveau. Daarom wordt in dat geval de toevoeging ‘oud’ en ‘nw’ gebruikt als er twee clubs met dezelfde naam zijn geweest.

Toeschouwersaantallen
Historische toeschouwersaantallen worden overgenomen uit bestaande bronnen, met name kranten en Voetbal International. Deze bronnen zijn helaas niet altijd eenduidig. Bij recente toeschouwersaantallen worden bronnen als ondersteuning gebruikt, maar wordt daar waar deze overduidelijk onbetrouwbaar zijn (bijvoorbeeld omdat verkochte kaarten in plaats van daadwerkelijk aanwezige toeschouwers worden vermeld, of omdat clubcorrespondenten overduidelijk onbetrouwbare gegevens doorgeven, zoals bij de eerste divisie en topklassen vaak het geval is) hanteren wij onze eigen schattingen.

Alle cijfers en statistieken uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis